2013. december 21., szombat

Vaníliás karácsonyi torta

Ha valaki még nem döntötte volna el, mit süssön a jól bevált bejgli mellé, annak ajánlom ezt a tortát, amit a Nők Lapja Advent idei számában találtam.

Hozzávalók 12 szeletes tortához:
30 dkg, liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 tojásfehérje, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2,5 dl tej, 3 tasak vaníliás cukor, 25 dkg mascarpone, 4 dl hideg habtejszín, 1 tasak zselatin fix (sima zselatint fogok majd használni), fehér tortadara/dekorcukor a díszítéshez (sárga-fehér-rózsíszín-zöldet sikerült csak találni)

A lágy vajat keverjük egészen habosra a porcukorral. A sütőporral elkevert lisztet szitáljuk a vajas részhez. Adjuk hozzá a tejet, keverjük el, majd óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tojásfejérjéket. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, szedjük át bele a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez a tejszínt enyhén verjük fel, adjuk hozzá a zselatin fixet, majd verjük keményre a tejszínt. A macarponet keverjük el a vaníliás cukorral, forgassuk óvatosan a tejszínhabhoz. A kihűlt tortát vágjuk 3 lapra. Rétegezzük össze a tortát a krém felével, és vonjuk be a másik felével. Szórjuk meg a dekorcukorral. Tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a krém összeálljon és a dekorcukor megpuhuljon.


Tapasztalatok: a tészta tényleg nagyon jó, de nekünk 20 cm-nél nagyobb átmérőjű tortaformáink vannak (a legkisebb, 30 cm átmérőjűt választottam), úgyhogy az eredeti három rész helyett csak félbe sikerült vágni. A recept szerinti 45-50 perc helyett kb.: 40 perc is elég volt, hogy megsüljön.


Mivel 4 dl tejszínt nem lehet kapni, így a kimaradt 1,5 dl-t is hozzáöntöttem, de kellett is rá, és most így néz ki:


A felvágás utáni tapasztalatok: a tészta tényleg nem egy nagy durranás, kicsit ízetlen, de a krém nagyon finom lett. Legközelebb 5 dkg-mal kevesebb lisztet használok a tésztához és inkább ennyi kakaóport teszek hozzá, úgy 100%, hogy finomabb lesz :).

6 megjegyzés:

  1. Húú, nagyon jól hangzik. Mondjuk karácsonyra nálunk már megvan, hogy ki mivel készül, de én ezt pl. simán egy szülinapi tortaként is megcsinálnám. Majd mesélj, hogy milyen lett! Mascarponét pont ma vettem, de abból a megszokott tiramisu golyókat készítem majd hétfőn :)

    VálaszTörlés
  2. És milyen szépen néz ki a magazinban! ;) Holnap állok neki és hozok majd képet is, ahogy ígértem ;).
    Szerintem is jó, akár egy szülinapra is.
    Ó, azok a tiramisu golyók! *_* Őket is kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
  3. Én kb. egy hónapja megsüttöttem ezt a tortát, rögtön magazinvásárlás után, és.....nem egy nagy szám. Szép fehér, de olyan se íze, se bűze süti. Fehér piskóta, vanília, semmi íz, semmi szín, semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ma sütöttem meg és most a hűtőben várakozik. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. Ha tényleg ízetlen, majd eszek mellé étcsokis Mikulást ;), de ott lesz még a habos-babos gesztenyés süti meg a bejgli ;).

      Törlés
    2. Már el is fogyott, és a kritikus családom is azt mondta, hogy annyira nem rossz. De kitaláltam és a recept végén is írtam, hogy legközelebb kevesebb lisztet teszek a tésztába és a maradékot kakaóporral pótlom, úgy már biztos, nem lesz ízetlen ;).

      Törlés