2013. szeptember 11., szerda

Nutellás bogyók

Sziasztok, katacita vagyok, Nutellafüggő.
Órákig tudnék fecsegni a mogyorókrém nagyszerűségéről, arról, hogy mivel lehet enni: gofrival, keksszel, kaláccsal, palacsintában, kosárkában, rolóban, sajttortában; a végén úgyis oda lyukadnék ki, hogy a legjobb kiskanállal. Amióta igyekszem kicsit egészségesebben táplálkozni (meg úgy, hogy lehetőleg ne kelljen egy teljes garnitúra új farmert vennem), nem veszek Nutellát, mert tényleg elfogy két nap alatt. Főleg az a kis üveg, könyörgöm, ez nekik mennyiség? Pikkpakk elérem az alját, és ahogy koccan a kanál az üveg felületén, mérhetetlen szomorúság ereszkedik rám.
Egyébként egy perce tudtam meg egy vicces infografikából, hogy a diákhitelből 4164 üveg Nutellát lehet venni. (Mindjárt kevesebb lesz az, ha levonjuk belőle a zsírleszívás árát.)

Tavaly karácsony előtt találtam ezt a bonbon receptet az egyik kedvenc blogomon, nem volt kérdés, hogy az ünnepi édességek között ő is szerepelni fog. (Mellesleg eldöntöttem, hogy idén nem fogok sütögetni karácsonyra - ez lesz az első az új "családommal" :) - hanem készítek egy rakat különféle bogyót, amit úgyis mindenki imádni fog, és kész.) Ilyen finomságokat persze nemcsak karácsonykor lehet marokszám magunkba tömni, hanem például depresszív őszi vasárnapokon is.

Ezek kellenek hozzá:

200 gramm étcsoki
1 evőkanál vaj
1/4 csésze zsíros tejszín
1/3 csésze Nutella (ha igazán jót akartok, mondjuk a kis üveg felét beleteszitek:D)
1,5 tábla fehércsoki (kb, aztán aki szereti nyalogatni az olvadt csokit magában, felolvaszthat kettőt is.)
1 evőkanál olaj
tortadara, cukorgyöngy, miegymás  (opcionális)


Önts vizet egy lábosba, úgy, hogy kábé az egyharmadáig érjen. Kezdd el melegíteni, közben az első négy hozzávalót borítsd össze egy olyan tálba, ami nem túl gyúlékony, és rá tudod tenni a korábban emlegetett lábosra. A bugyogó víz fölött a tálban szépen összeolvadnak a cuccok, és még megégni sem fog, legfeljebb kicsit lassú lesz a folyamat. Ha ez megvan, hagyd kihűlni, próbáld meg nem elégetni a nyelvedet a forró csokis krémmel, majd tedd be a hűtőbe két órára (ezt mondja a recept, de szerintem ha kevesebb időre rakod be, akkor is sikerülni fog). Amikor megfelelően kellemes állagúra hűlt, formázz a masszából golyókat, úgy és akkorákat, ahogy jól esik. Lehet használni dinnyevájót (nem tudom, mi ennek a magyar neve, az, amivel a dinnyéből cuki kis gömböket vágsz ki), meg puszta kézzel is neki lehet esni, esetleg egy kis kakaóporba mártsd bele előtte a mancsaidat, hogy ne ragadjon úgy rá a cucc. Gyúrd a golyókat, és reménykedj, hogy a végén pont annyi fog maradni, ami már túl kevés egy egész gombóchoz, úgyhogy azt kénytelen leszel megenni. (Tegyünk úgy, mintha közben nem kóstolgattad volna folyamatosan.) Ha kész vagy, dobd be a fagyasztóba őket 5-10 percre.

Közben olvaszd össze az olajat a fehér csokival, ezt megteheted a mikróban is egy tálban (30 másodperc állítólag - én így még nem próbáltam), illetve gőz fölött, ahogy azt korábban is csináltad. Ebben a szép sárgásfehér masszában forgasd meg a golyócskákat, és helyezd őket egy sütőpapírra vagy tányérra. Ezután jöhet a díszítés, ha van hozzá kedved. Amint megdermedt a fehércsoki, már élvezheted is. Fogod.



11 megjegyzés:

  1. Óó, szia, Nutella girl:)) Én a maradék kulimászt szeretem belapátolni, kiskanálnak az ujjam használom. Főleg a habcsók esetében művelem ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugye milyen jó dolog az? szerintem a sütik nagy része finomabb nyersen:D (meg egy csomó más kaja is, pl. a csirkébe való töltelék.)

      Törlés
    2. nyamm, nyers sütitészta, az tényleg nagyon finom :)

      Törlés
  2. Juj, ez nagyon guszta!
    Amúgy én is szeretem nagyon a mogyorókrémet (meg úgy egyáltalán a mogyorós mindenféléket), palacsintába az a legjobb :)
    Szerintem dinnyevájó a "hivatalos" neve is. A grafikon meg nagyon poén :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a palacsinta szerintem is mogyikrémmel a nyerő :) (esetleg még pörkölttel.)
      szerinted is dinnyevájó? akkor nagyon nem lőttem mellé, remek.

      Törlés
    2. Szerintem az... legalábbis én még nem hallottam másként.

      Törlés
  3. Katacita, tök jó recept, felveszem a kipróbálandók közé :)
    Akkor ha nem akarsz sütögetni én tudom ajánlani a tiramisu golyót - kb két éve találtam rá a receptre (ami mellesleg baromi egyszerű), azóta nem győzöm csinálni, karácsonyra mindig készítek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megosztanád esetleg velünk?:) Ha akarod, küldök meghívót, vagy bármelyikünk is felrakhatja.

      Törlés
  4. Ez de jó! Tényleg nem tűnik bonyolultnak, és a Tiramisu ízt szeretem nagyon :) Köszi, megjegyeztem!

    VálaszTörlés
  5. Persze, nagyon szívesen, elküldöm a receptet, ha lehet egyáltalán receptnek nevezni :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden receptnek számít (az én szememben), amiben ételhozzávaló szerepel, és ha azzal csinálni kell valamit:)) Köszi!

      Törlés