2013. szeptember 9., hétfő

Bundás kenyér 2.0

Hű. Khm. Helló, kedves mindenki!

Nokedli vagyok. Genetikailag kódoltan finnyás női személy, aki leginkább csak akkor főzőcskézik, ha nagyon muszáj. És akkor is leginkább főtt virslit készít, vagy szendvicset. Ebből következően, ha valaki akár csak tegnap délelőtt is azt mondja nekem, hogy én egyszer egy gasztroblogra fogok írni, minimum ráküldöm a kedves fehér ruhás embereket, hogy ajándékozzák meg egy hátulkötős kabáttal és egy rugalmas falú lakosztállyal. Ma reggel közöltem anyámmal, hogy mire készülök. Arckifejezése leírhatatlan volt... De. Amadea húgom lefegyverzően érvel, és ez az egész túl jó poénnak tűnik ahhoz, hogy kihagyjam, szóval lássuk, hogyan készül a bundás kenyér Nokedliéknél :)
Előrebocsátanám, hogy eddig csak egyszer csináltam, de az nagyon finom lett. Csak hát... de erről majd később.

Nna. Először is, ha te is azok közé tartozol, akik nem szeretik a... hogy is mondjam... túlságosan is krémes állagú BK-t (brekk), szikkadt kenyérre lesz szükséged, mert az nem szívja úgy meg magát, mikor tojásozod.
A metódus a következő: fogod a tikmonyt, beleütöd egy tálba (mi egy ősrégi leveses tányérban szoktuk kikavarni a cuccot), beleszórsz egy kis sót, aztán jól felvered. És egyelőre békén hagyod.

Hogy ki miben szereti sütni a tojásos dolgokat, azt nyilván embere válogatja, mi ilyen célokra zsírt szoktunk használni, mert attól egyrészt ízesebb lesz, másrészt a BK széle olyan jó kis ropogós-cafrangos lesz, amit lehet csipkedni. (Gyerekkoromban a nővéremmel közelharcot vívtunk ezekért a kis lelógó tojásszálakért.)
Tehát: fogod a zsírt, méghozzá disznózsírt, lehetőleg mangalica zsírt :), és egy jó fakanálnyit a serpenyőbe pöttyintesz, melegedni. Nagy lángon, hogy a kenyérke ne szívja magába az összes zsiradékot, míg sül. Azt, hogy mikor jó a zsír, úgy szoktuk megnézni, hogy a villáról egy csöpp tojást pottyantunk bele. Ha vadul serceg, akkor jó :)

Na, most jöhet a kenyér, belemártogatjuk a tojásba, de minél sebesebben, mert nem akarjuk, hogy megszívja magát. Nokedliék úgy nem szeretik. Ha a tojás megvolt, rögtön mehet is a serpenyőbe. Hogy mikor lehet megfordítani, azt meg úgy állapítjuk meg, hogy egy villa segedelmével megkukkoljuk, hogy szép-e már a színe. Ha mindkét oldal átsült, mehet a papírtörlővel bélelt tányérra egy kicsit lecsöpögni.

És akkor egy fél szót arról, hogy mit ne csinálj. Ha elfogyott a zsír a serpenyőből, de kenyér még maradt, ne dobj bele a forró serpenyőbe utánpótlást, mert úgy fog füstölni, mint egy kis Stromboli. Vedd le a tűzről az edényt, és várj egy kicsit, hogy hűljön. Továbbá, ha végeztél a sütögetéssel, ne tartsd a víz alá a még forró serpenyőt, mert az meg úgy fog füstölni, mint huszonhárom kis Stromboli. Igen, személyes tapasztalat. Igen, ezért nem csináltam azóta se BK-t :D

Na, így kell ennek kinéznie :)
Kép innen

Ami a fogyasztási módozatokat illeti: én majonézzel szeretem, amit disznómód az ujjammal szoktam szétkenni a tetején, mert késsel egyszerűen nem lehet rendesen eloszlatni rajta a cuccot. Anya paradicsommal eszi, apa meg késsel-villával - szerintem még soha az életben nem nyúlt puszta kézzel bundás kenyérhez, ami számomra érthetetlen, nekem a rituálé részét képezi, hogy evés után vonulok a fürdőbe, és orrtól szegycsontig, illetőleg könyéktől ujjbegyig megmosakszom. Régebben mindig ittunk hozzá ovis teát is, mai napság már inkább tejet kortyolunk mellé :)
Kiegészítés No.1: Sóska mellé is szoktunk bundást enni, igen jól passzol hozzá.
Hát így. Anyának van olyan kolléganője, aki porcukorral és fahéjjal eszi. Meg olyan is, aki szilvalekvárral. Na, ez utóbbit én tuti nem fogom kipróbálni, valahogy mindig azt a szerencsétlen esetet juttatja eszembe, mikor sikerült fasírtot ennem tejcsokival...
Kiegészítés No.2: Stephanie Plum pozitív tulajdonságainak egyike, hogy ő is szereti a bundás kenyeret. A Micimackó nézése közben fogyasztja, és kakaót iszik hozzá :)

U.i. És azt se hittem volna, hogy ennyit tudok szövegelni a bundás kenyérről.

13 megjegyzés:

  1. Megy ez neked:DD Nem értem, anyukád miért rökönyödött meg:)
    Az elfelejtettem mondani, hogy én is késsel-villával eszem, gyűlölöm, ha koszos a kezem, és a zsír, olaj meg egyéb szötymő a kosz kategóriájába tartozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, én mondjuk nem vagyok elragadtatva magamtól, de köszi :D Nem is tudom. Mondjuk azért, mert kábé soha nem főzök mást, mint virslit? :D
      Nahát! Nekem ez ilyen fura dolog, mert egyfelől én is gyűlölöm, ha koszos a kezem, mániákus kézmosó vagyok, másfelől viszont szeretek kézzel enni. És van, amit csak és kizárólag kézzel szeretek enni - pl a BK-t is :)

      Törlés
  2. Jaj, nyugi már:)) Nekem az a lényeg, hogy itt jól érezzük magunkat - és hogy mindenki állandóan éhes legyen:D

    VálaszTörlés
  3. Gyermekeim, annyira nyáladzok már másfél napja miattatok a BK-któl, hogy kénytelen voltam ma este csinálni... :) És:
    1. sikerült
    2. finom volt
    3. posztolni fogok róla, és
    4. csináltam saját képet róla, bibibííí :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen:)))) Működik a babosenergia, mindannyian fogunk tudni főzni!
      Amúgy én is megkívántam:D
      A postot pedig várjuk.
      Azt hiszem, bundáskenyér ilyen aktív figyelmet még nem kapott.

      Törlés
    2. PuPi tök jó, várom nagyon a beszámolót! :))

      Amadea: Babosenergia :DD Besírok :D
      Amúgy nyugodt vagyok, mint a sivatag, elvégre is az oldal mottója a No sztreccs!, nem igaz? ;)

      Ja, egyébként én is ki vagyok éhezve egy kis BK-ra, de persze csak friss kenyér van itthon :P
      És mert még az eszem is rövid, ki kellett egészítenem a posztot :D

      Törlés
    3. Babosenergia, áááá :D Amadea, napok óta az első nagy felröhögésem a gép előtt :D :D
      Nokedli, nekem se volt igazán régi a kenyér, de jó volt így is. :)
      Ja, még várhatjátok, nem volt időm még felrakni a képet a gépről, jaj meg iszonyú leamortizáltak ma a melóhelyen :(

      Törlés
    4. Á, már nem is sajnálom a BK-t. Anya tökfőzeléket kreált vacsira. Isstenifinom volt! :)
      Segáz, nem kerget a tatárbifsztek ;)

      Törlés
    5. Mi az, csak nem tetszik a babosenergia?:))

      Nokedli: legyél is nyugodt, itt tiszta meditatív dinamika vagy mi van.
      Tedd ki a kenyeret az asztalra, rögvest megszárad és csinálhatsz BK-t. Én igencsak azt ebédelek, mert nincs kedvem nagyot főzni és fáradt is vagyok.
      Nyugi, én sokszor szoktam postokat javítani. Különösen a linkeket vagyok hajlamos lehagyni.

      PuPilla: :(( Nyugi, ma szeretnék postot írni, lesz min röhögni.

      Nokedli: a tökfőzelékhez fűződő érzelmes viszonyodról is írhatsz, tudod, Trapiti meg minden. De nem kell vagy muszáj, csak eszembe jutott.

      Törlés
    6. Jajj hát tudom hogy úgy lehetne, de az az igazság, hogy most már annyit beszéltünk róla, hogy már azzal elteltem :D Majd egyszer csinálok megint :))
      Én meg rendszeresen kihagyok mindenfélét a posztokból, viszont ritkán nyúlok bele utólag, mert ahhoz ált. át kéne írnom egy részét, ahhoz meg francnak sincs kedve :D
      Ó, hát arról nem lehetne olyan sokat írni :) Viszont tejbegríz-poszt lesz valamikor, azt finomat tudok, és már csomószor csináltam. Meg gondoltam rá, hogy kivesézhetnénk a főzős tv-műsorokat, mit szóltok hozzá? :)

      Törlés
  4. Istenem, én itt mindig:
    1. megéhezem (még jó, hogy most lassan ebédidő van)
    2. tele szájjal vigyorgok olvasás közben
    3. rájövök, hogy tele a világ rokonlelkű kezdő házitündérekkel

    Nokedli, remélem Anyukádnak is megmutatod a posztot, mert lehet, hogy a lánya még nem tud tökéletesen főzőcskézni, de írni azt igen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még nem mutattam meg, majd megkérdem érdekli-e :D Mindazáltal köszi :)

      Törlés
  5. Kiegészítés: engem érdekelne a főzős tv-műsorok kivesézése is, szóval hajrá! :)

    VálaszTörlés