2013. október 2., szerda

Diós-fahéjas-almás sütemény

Amadeának meséltem erről a sütimről, ami saját találmány és tavaly sütöttem már szilvával is. Most volt itthon egy marék dió is, ezért felhasználtam.
Mivel azt mondják, hogy az igazi szakácsok nem mérik az alapanyagokat, így ehhez én sem szoktam (pedig hol vagyok még egy igazi szakácstól...), de azért most megpróbálom rekonstruálni a receptet.
A mértékegységeket saccolom, de aki kipróbálja, úgyis látni fogja, hogy kell-e még valamiből beletenni.

Hozzávalók:
kb.: egy fél margarin (12,5 dkg)
3 evőkanál cukor
1 cs. vaníliás cukor
egy csipet só
egy-két marék dió (elmaradhat)
3 tojás
fél csomag sütőpor
kb.: 15 dkg liszt
1-1,5 dl tej
1 teáskanál citromhéj (elhagyható)
alma vagy szilva, körte, amilyen gyümölcs van otthon (befőtt is lehet)
ízlés szerint fahéjas cukor a szóráshoz

A diót darabokra vágom, száraz serpenyőben megpirítom és félreteszem hűlni.
A margarint összedarabolom és mikróban megolvasztom kicsit. A műanyag kancsómban 1,5 dl-t mutatott, amikor kivettem, de még volt benne egy nagyobb darab. Beleteszem egy keverőtálba, hozzáadom az egész tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat és habverővel összekeverem, hogy egyenletes legyen. A liszthez hozzáadom a sütőport, összekeverem és hozzászórom a tojásos keverékhez. Ekkor már látom, hogy elég vagy kevés-e a tészta. Nálam mindig kevés, ilyenkor adok még hozzá kis adagokban lisztet és közben tejjel hígítom. A lényeg, hogy muffintésztát kapjunk, azaz könnyen bele tudjuk borítani a tepsibe vagy tortaformába. Mindegy, miben sütjük, de tegyünk az aljára sütőpapírt. Nálam a 24 cm-es tortaforma nyert ezúttal.
A megtisztított és cikkekre vágott almákat a tésztába nyomkodom félig, majd az üres tésztás részeket megszórom a pirított dióval, végül ízlés szerint a gyümölcsök tetejére fahéjas cukrot szórok. Gázsütőben 4-es fokozaton (220 fok) megsütöm. Kb.: 30 perc alatt megsül, de azért nézzünk rá egyszer-kétszer.




4 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, gondolom ízügyileg is rendben van a termék! :))
    Ma hasonlót sütöttem, csak az almás bögrés néven fut nálam (de ugyanezek az alapanyagok mármint alma, dió, fahéj, ugyan egy kicsit más lett kinézetre :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, igen, az ízével is minden rendben volt :).
    A bögrés receptek is jók, mert sokféleképpen lehet variálni.

    VálaszTörlés
  3. Azóta megsütöttem egy kicsit változtatva a tésztáján: 4 tojást tettem bele és egy 30 dekás natúr joghurtot és annyi lisztet, hogy egy tepsit azért szépen beterítsen. Aki evett belőle, nem panaszkodott. (Vagy csak nem mert :P)

    VálaszTörlés