2013. november 30., szombat

Leila karácsonya

Még a blog indulásakor felvetettem az ötletet, hogy mi lenne, ha néha egy-egy főzős műsorról is írnánk itten... szóval akkor én most írok is :)

Na jó, eredetileg holmi porhanyós hóemberek elkészítésének mikéntjével szerettelek volna megismertetni Titeket (meg magamat is, mert még az életben nem csináltam), de a jelek szerint az Univerzum (vagy talán Alex Woods) nem akarja, hogy megsüssem ezt a sütit. Először a csatorna miatt kellett elnapolnom, ma meg apa meglepett egy nagyoncsokis kakaós csigával. Ezt úgy tessék elképzelni, hogy a kakaós csiga nyakon van öntve minimum egy fél tábla olvasztott csokival. Nagyon finom, de olyan iszonyú tömény, hogy még soha nem bírtam egyszerre megenni. És hát ennek köszönhetően momentán nem sütikről ábrándozom, hanem párizsis melegszendvicsről, amit meg is fogok csinálni, ha megírtam ezt a bejegyzést.

Kép innen
Tehát: első főzős műsorunk a Leila karácsonya lesz, aminek épp most néztem meg az egyik részét. Sajnos míg gúvadt szemmel meredtem a svéd nyalánkságokra életbe lépett az egyik idióta Murphy-törvény, így a szüleim pont a műsor közepén telefonáltak, hogy hát mi újság van itthon? És persze pont a legérdekesebb desszert készítésénél. Ehh.

Észrevételeim a következők: hozzám hasonló, nagyon kezdő konyhatündéreknek kizárólag nyálcsorgatás céljából ajánlott. Leila egymás után dobálja a hozzávalókat a csini babakék aszimmetrikus táljába, de olykor csak minden másodikról mondja meg, hogy mi is az. Arról meg, hogy miből mennyi kell, egy árva szót sem szól. Tehát vagy számolod, hogy hány tojást ütött fel, hány cup lisztet szórt hozzá, meg saccolgatod az egyéb hozzávalók mennyiségét, vagy megpróbálod az interneten előkotorni a receptet, és aztán reménykedsz, hogy sikerül valahogy lefordítanod. Az első recept után még reménykedtem, hogy lesz valami kis lista a hozzávalókról, merthogy bemutatták a kész sütit, alatta kiírva a neve svédül... de nem. Pár pillanatig mutatják a kaját, aztán jónapot, jön a következő recipe. Hát, kösz... A másik dolog, ami engem személy szerint irritált, az a folyamatos vigyorgás. Mint itt a képen. Időnként ráközelítenek Leila fejére, ő felnéz a tojásfelverésből/tésztanyújtásból, és belevigyorog a kamerába - ami igazán nem is volna baj, csak néha kicsit erőltetettnek tűnik nekem az a mosoly.

Nna. És akkor most elmondom, miért szeretném megnézni a többi részt is :) Először is azért, mert a cuccok, amiket csinál, eszméletlen jól néznek ki. Komolyan. A mai műsorban gyömbéres kalács volt, valami sáfrányos kétszersült, trüffel és Ulla kenyere. A kalácshoz volt valami hab is, a kenyérhez pedig konyakos sajtkrém. És nekem ez tetszett, annak ellenére, hogy a kalácsban volt gyümölcs (nyersen cukrozott áfonya, vagy miszösz), a sajtkrémben pedig darabos volt a köménymag. Mondtam már, hogy durván válogatós vagyok? A végén pedig a vendégsereg olyan jóízűen falatozik mindenből, hogy öröm nézni. Meg kell mondjam, egy évekkel ezelőtt elfogyasztott Ikeás tortaszelet óta piszkálja némiképp a fantáziámat a svéd konyha, de most aztán veszettül kíváncsi lettem rá. Valaki nem akarna meglepni egy svéd szakácskönyvvel?

Kép innen
A másik dolog, ami tetszett, az Leila konyhája a Julmust. A műsor közepe tájékán volt egy kis termékbemutató, ami ugyan kicsit bosszantó volt a belőle áradó reklámszag okán, de azért érdekes is volt. Szóval: a műsorban azt állították, hogy a svédeknél nem igazán divat karácsonykor az alkoholos italok fogyasztása - ők karácsonyi mustot isznak, ami egy több mint száz éves, titkos recept alapján készül a nemtudomhol... (bocs, képtelen voltam megjegyezni a város nevét) Mivel aktívan utálom az alkoholt, határozottan kíváncsi lettem erre az italra - nos, mint kiderült, többféle Julmust is van, ha jól emlékszem a műsorban ez a Mikulancsos fajta szerepelt itten jobbra :)

Jézusom, ez már kész regény... Szóval: szerintem érdemes tenni egy próbát vele, jó a hangulata, és jók a sütik is. Ha valakit netán érdekel, a következő rész holnap délben lesz a FEM3-on ;)

És akkor most csinálok valami kaját, különben menten éhen halok.

17 megjegyzés:

  1. Ha érdekelnek a receptek szóljatok, vagyok olyan hülye és elkezdtem őket lefordítani (muszáj, a mai részektől kb Kínáig csorgott a nyálam) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Esetleg a Rocky Road-ot le tudnád fordítani? Előre is köszi :)

      Törlés
    2. Szia!

      Ami azt illeti, azt hiszem ez volt az első, amit lefordítottam hétvégén :D Remélhetőleg viszonylag pontosan sikerült... (a mennyiségeken senki ne lepődjön meg, majdnem mindent dl-ben ad meg)

      Szóval.
      Rocky Road
      Elkészítési idő: 40 perc
      Hozzávalók:
      600g 70%-os étcsoki
      2 zacskó karamella (hogy egy zacskóban mennyi van, azt nem tudom...)
      2 marék mini mályvacukor (vagy a nagyobbacska cukrot felaprítod)
      3 dl sós mogyoró (fontos hogy sós legyen, ne sima)
      1 dl hámozott pisztácia
      Elkészítés:
      A csokit vízfürdőben, kis lángon felolvasztjuk.
      Egy kis mogyorót és mályvacukrot félreteszünk, minden mást beleteszünk az olvasztott csokiba, és jól összekeverjük.
      A kevercset 3 cm vastagon egy tepsibe öntjük, megszórjuk a félretett mogyoróval és cukorral, majd a hűtőbe tesszük.
      Ha megdermedt, felkockázzuk. Aztán befaljuk. Egészségünkre :)

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod! :) Ez lesz a rokonság karácsonyi ajándéka :)

      Törlés
    4. Szívesen :)
      Uhh... nem vagyunk mi szegről-végről rokonok, úgy egészen véletlenül? ;D

      Törlés
    5. :) Meglehet... :) Nehogy véletlenül még egymást ajándékozzuk meg egy Rocky Road-dal! :D

      Törlés
    6. Na igen, az teljesen tönkretenné a karácsonyt. De szerencsére én kekszsütést tervezek ;)

      Törlés
    7. Az sem rossz? Milyen keksz, ha megkérdezhetem? Én múltkor sütöttem a Stahl féle svéd gyömbéres kekszet, az nagyon finom... :)

      Törlés
    8. Az első mondat nem kérdőjeles!!! :S

      Törlés
    9. Még nem tudom biztosan :) Sanszos, hogy anya Rama-s szakácskönyvéből csinálok egyet, azt hiszem teakeksz néven fut... Simát, kókuszost, kakaóst, netán dióst is. De lehet ezt még jövő héten megcsinálom nassnak, és akkor meg még abszolút nem tudom, mit csinálok karácsonyra. Valami finomat :D

      Törlés
  2. Roppant élvezetes bejegyzés volt ez:)
    Most svédről fordítasz különben? Nekem az ikeától szokott megjönni a kedvem a svéd nyelvhez.:D
    Erre a mustra kíváncsi vagyok, majd utánanézek, hogy hogyan készül!

    VálaszTörlés
  3. Jelentem, ma tök véletlenül, de bele tudtam nézni a műsorba és tényleg tök jó volt :))) csak az a baj ezekkel, hogy utána mennék is kirabolnám a hűtőt :D

    VálaszTörlés
  4. Köszi :)
    Aha :D Guglival... sejtheted... Amúgy vicces, mert néhány dolgot a neten nem is írnak, szóval csak együtt működik a kettő - nézned kell a műsort is, meg a netet is. (Amúgy itt vannak a recipék: http://www.recept.nu/leilas-jul) A svéd nyelv engem már vagy négy éve izgat erősen, most meg még jobban. Hát lehet nem imádni egy nyelvet, ahol a süteményt kakának hívják, ha pedig a neten rendelsz, akkor a Köp feliratú gombra kell kattintanod? :D
    Na de hát az titkos! ;) Az egyik mai részben meg bogyós gyimilcsekből készült glöggöt reklámoztak. Meg csokit, zselécukrot...

    VálaszTörlés
  5. Nikkincs: Ahh, melyik sütit láttad? A rocky road megvolt? Abba egész egyszerűen beleszerelmesedtem.

    VálaszTörlés
  6. Nekem a kedvenc főzős műsorom a Két éhes olasz. TV paprikán megy, általában hétvégén szoktam belefutni. Mivel Olaszország-fanatikus vagyok, és a két idős bácsi is haláli vicces (állandóan ugratják egymást), nem lehet nem szeretni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ez jó lehet :) Csak sajna nekünk már nincs TVpaprikánk :(

      Törlés
  7. A mostanit nézte valaki? Vörös áfonyás pite, a teteje több helyen kivágva csillag alakúra.

    VálaszTörlés