2014. január 10., péntek

Éljen a citrom!

Finy Petra: A fűszerkatona c. mesekönyvében - amit egyébként PuPillától kaptam karácsonyra - van egy mese a citromtündérről, aki egy sárga, édes ízű gyümölcsöt ajándékoz az embereknek, cserébe csak annyit kér, hogy emlékezzenek rá. Sajnos az emberek egy idő után elfeledik a tündért, ezért annak bánatától a gyümölcs megsavanyodik - így jött létre az általunk ismert citrom.
Sorra jöttek velem szembe a citromos sütemények, én pedig szeretem a savanykás édességeket is - kiskoromban szólóban fogyasztottam a citromot, és a maradványok most is erre a sorsra jutottak -, úgyhogy kipróbáltam két receptet, és kivételesen képet is sikerült róla készíteni.

Duplán citromos süti és citromos keksz
Duplán citromos sütemény (by Netelka)
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 13 dkg kristálycukor
- 1 nagy citrom leve
- a citrom reszelt héja
- 8 dkg Rama sütőmargarin (én vajat használtam)
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg liszt
A mázhoz (ezt kihagytam):
- 12 dkg porcukor
- 3 ek. citromlé citromlót írtam először jeee

0. A margarint / vajat megolvasztjuk. Én úgy szoktam, hogy meggyújtom egy lábas víz alatt a gázt, rárakok egy műanyag piklit, belehajítom a vajat és elizzad ott magának, addig tüzet raktam a cserépkályhába és megfőztem a pörköltöt (pfuj).
Amint a vaj megolvadt, hagytam hűlni, vagy langyosra, vagy hidegre.
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Belereszeljük a megmosott citrom héját (ujjakra vigyázni!), a levét kifacsarjuk és hozzáadjuk. Figyelmesen megnézzük, hogy nem esett-e mag a masszába. 2. 2. Hozzáadjuk az olvadt vajat.
3. A csomag sütőport és a 12 dkg lisztet összekeverjük és a tésztához keverjük.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük - amíg folyik, addig nem számít keménynek, igen, sokáig kell verni, és még olvasni se lehet közben -, én alkalomadtán adok hozzá egy pici ecetet, mint a habcsóknál.
A habot óvatosan a másik masszához keverjük.
5. Bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 180 fokra.
6. Egy kicsit (15x25 cm-es) tepsit kikenünk vajjal / zsírral, behintjük liszttel és beleöntjük a tésztát. Benyomjuk a sütőbe és kb. 25 perc alatt a sütő megsüti nekünk.
A máz:
A citromlét addig keverjük a porcukorral, amíg fel nem oldódik. Ha a süti elkészült, megvárjuk, amíg kihűl és rákenjük, várjunk, amíg rigor mortisos lesz.

Konklúzió: Netelka írja a receptben, hogy kis tepsi hiányában dupla mennyiséggel dolgozott. Én nem, mert nem akartam nyolc tojást feláldozni egyetlen sütihez. Valószínűleg ezért lett vékony a süti, azokat én nem szeretem, olyan kiábrándító. A falusi módit szeretem: a sütemény legyen vastag!
Az ízével semmi baj, de egy kicsit... szottyos lett. A kevert sütiknél gyakran járok így, nem tudom, hogy a jénai lehet-e az oka. Legközelebb keresek magas falú tepsit, ha van otthon egyáltalán.

Omlós citromos keksz (ízHUSZÁR receptje):
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 0,5 kk. vanília kivonat (én egy csomag vaníliacukrot használtam)
- 1 db tojás (és elég volt)
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 1 citrom héja
- 28 dkg liszt (nekem több kellett)
- 0,25 tk. sütőpor
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor

0. A vajat megpuhítjuk (én megint olvasztottam, mert kevés volt az időm), összekeverjük a 20 dkg cukorral, habosra.
1. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt héját, a vaníliát, a tojást, krémes masszát kellene eredményül kapni.
2. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Az 1.-es számú masszához adjuk.
3. Ezekből formázható tésztának kell sikerülni. Az enyém 28 dkg liszttel még atomlágy volt, szerintem plusz 20 dekát simán beleraktam, mire golyókat tudtam belőle formázni. Szóval, ha olyan béna vagy, mint én, addig add hozzá a lisztet, amíg alig bírod keverni, elválik az edény falától és összeáll egy nagy egészbe. Ha bizonytalan vagy, vegyél egy kis adagot a tenyeredbe és próbáld diónyi golyóformára gyúrni.
4. Ha megvannak a nyavalyás golyók, meghempergetjük őket a porcukorban és sütőpapírral borított tepsire tesszük. Legyen némi követési távolság köztük, különben össze fognak olvadni. A tetejüket picit belapítjuk.
Nos, én türelmetlen voltam és siettem, úgyhogy szép nagy golyókat formáztam, minek következtében a kekszek akkorák lettek, mint a tenyerem.:D
5. A sütéssel vigyáztam, ahogy a recept gazdája írta: kb. 10-12 perc kell a kekszeknek, elég, ha a teteje kemény lesz és pici színt kap, így lesz omlós a keksz. Ha barnára sütjük, kiszárad. 180 fokos sütő kellett ennek is, ahogy a sütiknek általában.

Konklúzió: ez állati finom! Elég bele az egy tojás, a fél citromlé, csak a lisztmennyiségen kellett variálnom. Miután műanyag dobozban megutaztattam őket, kicsit puhábbak lettek, tegnap reggel megettem egyet, mert kíváncsi voltam, hogy sikerült, alig bírtam megállni, hogy ne vegyek még egyszer.

Hm, kimaradt fél citrom. Mi legyen vele? Aki szereti a kólát (pl. PuPilla:D), facsarja bele a bűnös nedűbe. Amúgy sikerült édes citromot vennem (török volt), biztos a citromtündér meséje miatt.


13 megjegyzés:

  1. hú, ezt a citromos keksz recept nagyon jónak tűnik, következő konyhai merényletem tárgya ez lesz:)

    VálaszTörlés
  2. De jó, imádom a citromos sütiket! Mi is sütöttünk párszor á'la Napsütötte Toszkána, az is nagyon fincsi.
    http://bookwormkatacita.blogspot.hu/2013/01/a-toszkan-citromos-suti-kulonos.html

    Amúgy a maradék citronnyal takarítani szoktam főleg, szép fehér lesz tőle minden. (De így hogy most ezt megosztottam, úgy érzem magam, mint egy 55 éves háziasszony).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, igen, ezt a postod bekönyvjelzőztem még a hőskorban.:)
      (Dehogy vagy öregasszony. Most trendi természetes anyagokkal takarítani.)

      Törlés
  3. És mi már le is meóztuk :) A dupla citromos tényleg szottyos kicsit, de amúgy nem rossz az. A keksz meg szuperfinom volt - szerintem a mérete is pont ideális :D
    Köszi a kóstolót, hugi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, és bocsi, hogy ilyen kevés lett, elfelejtettem, hogy sokfelé kell osztanom és kevés volt az időm:$

      Törlés
    2. Ó, és én kimaradtam abból, hogy valahol együtt voltál te, Nokedli és a citromos süti? Botrány. :)

      Törlés
    3. Amadea nehogy bocsánatot kérj már ezért :D Különben is fogyózok, még tán meg is haragudtam volna, ha többet hozol ;)

      Nita könyvtárazni voltunk, bár sajnos rapid módszerrel :S

      Törlés
  4. Jelentem megsütöttem a kekszet :) Nekem elég volt a 28 dkg liszt és nem is néznek ki olyan rosszul :) Imádom, tea mellé ideális majszolnivaló. a maradék citromot én kicsavartam két naranccsal és megittam a süti mellé. :) Most pedig megnézem a toszkán citromos sütit, ugyanis még mindig maradt citrom ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jó lett.:) Én forró csokiba mártogattam.

      Törlés
  5. Én is szeretem a citromos dolgokat :) Hú, a mese is jóféle :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alkalomadtán próbáld ki, nem nehéz.:) Tegnap kipróbáltam egy másik citromost.:D
      Neked hála olvashattam a mesét:**

      Törlés