Kezdem ott, hogy egyedül vagy két hete sütöttem először BK-t. Elméletben több kajáról tudom, hogy kell csinálni, mert sokszor tanultam (ill. bambultam) a konyhában, miközben anya főzött, de ritkán maradtam egyedül a harctéren.
Nokedli írta, hogy sikerült egy csipet zsírral telefüstölnie a konyhát. Én felváltva használom ezt a két roppant egészséges alapanyagot, pl. sütik esetén zsírral kenem ki a tepsit (ha sütőpapírt vagy vajat használok, min. megég az alja) és megszórom liszttel. Bundáskenyeret, rántotthúst és társait viszont olajban sütöm.
Itt mindenki sírva fog röhögni, de leírom a pontos hadműveletet.
Lapos pikli elő. Ja, fogalmam sincs az edények neveiről, lábas, tál, kukta, főzőedény, mifaszom. A fagyasztóládát fekvőnek hívom, a fagyasztószekrényt állónak, anya mindig röhögött, amikor visszakérdeztem. És a celofánt, alufóliát, folpackot és társaikat mindig összekeverem. A szalvéta kivételével, igen, köszönöm kérdésüket.
Nem igazán hasonlít az én prózai művemre, de bevallottan az a célom, hogy mindenki éhes legyen. Kép innen. |
Remélem, mindenki jól szórakozik.
Ezután (ha a felvert tojások biztonságban vannak) fel kell melegíteni az olajat. Nem teljes gázon, ha nagyon hangos vagy csapkod, csendesítsd le, és nehogy víz cseppenjen bele, mert attól teljesen bevadul. Ha már olajszag terjeng a konyhában - én szeretem a szagát, mert anyát juttatja eszembe, büfésként dolgozott -, akkor általában már oké. Kenyeret megforgat a tojásban, fedje be mindenütt, felesleget lecsöpögtetni (nem vadul rázni a szerencsétlen kenyeret), és óvatosan belecsúsztatni a lábasba. Ha sziszeg az olaj, akkor jó.
Akkor kell megfordítani, ha már a szélén olyan, mintha barna kinövés lenne:DD De ha többször fordítod meg, az se gáz.
Mivel roppant egészségtudatos vagyok - nem ettem meg egy fél, orbitális méretű somlóit, egy másik fél, zöld tetejű sütit, nem ittam kólát és alkoholt néhány óra alatt, dehogy -, a kisütött BK-ket szalvétára helyezem, hogy legalább egy pici olajtól megmeneküljön a szervezetem.
Paprikával, paradicsommal, üveg kistányéron és sterling ezüsttel futtatott étkészlettel tálaljuk.
Celia kedvence Kép innen |
Várom az észbontó beszámolókat, akár komment, akár post formájában, utóbbihoz kell nekem egy emil cím, ahova küldhetek meghívót.
Hát ez frenetikus poszt lett! :D
VálaszTörléskedvem támadt BK-t csinálni, de holnap reggel nem lesz rá időm, affranc :D
amúgy én szerintem kókuszzsírban fogom megpróbálni, tudjátok az ilyen egészséges cucc (nincs itthon, de más zsírom sincs :D)
Irodalmi utalás, ahhh :D
Örülök, hogy tetszik.
VálaszTörlésAz nem drága? Én az olívaolajat szeretném kipróbálni, de majd ha gazdag leszek...
Kérem, bár kezdő háziasszonyok vagyunk, roppant műveltséggel rendelkezünk.
De, bitang drága. :)
TörlésÉn csak olívaolajat használok amúgy. :) (az is bitang drága :D)
Nálunk csak álló van :DD És egyébként képtelen vagyok megjegyezni mi a lábas, és mi a fazék, ha valaki belém köt, visszamorgok, hogy "Nem tök mindegy? Edény."
VálaszTörlésNa, tudod mit, ha küldesz meghívót, előadom nálunk hogy működik ez a BK-dolog :)
ez valami szériahiba lehet, az edényekkel én is így vagyok, volt már hogy letepsiztem a lábast :D
Törlésa Zember minden nagyot kotlának mond, kicsit meg pitlinek, így nincs hiba :D :D
Igen, így van, edény, és kész:D
TörlésKüldtem, a citromailes címedre, mert csak azt ismerem.
PuPi, annyira bírom a Zembered :DD
TörlésMindjárt meglesem :) A gmail-es egyébként fent van a blogon, meg lényegében ugyanaz is: kulturnokedli :)
Nana, ő a Zenyém :D amúgy én is bírom :)))
Törlése Zegyértelmű :)
Törlésa Záldóját! :D :D (ájlávnokedli :D)
Törlés:DD
TörlésDe érdekes:) Anya mindig tesz a tojásba egy kis tejet, összekeveri és abban forgatja meg a kenyeret, csodásan puha és ropogós lesz egyszerre ;) Egyébként jókat szórakoztam a leíráson:D
VálaszTörlésNa egyébként onnan lehet megjegyezni, hogy a fazéknak magas a fala, abban leveseket főznek, vagy krumplit, vagy tésztát kifőznek vízben. A lábos vagy lábas..annak pedig alacsony a fala, simán fele akkora magas csak mint a fazék. A lábosban főzeléket főzünk, krumplis tésztát, mártást kavargatunk, zsemlemorzsát pirítunk amibe beleforgatjuk a gombócot stb. :)
Szeretném bekövetni a blogot, már ha lehet, csak nem találom hogyan ^^
nálunk is volt benne egy picike tej mindig. :) tényleg puhítja picit.
TörlésAmúgy szia anaria! *integet* :)
Fú, lehet, hogy anya is rakott bele tejet... még jó, hogy mást nem felejtettem ki belőle (a tojást, kenyeret...):D
TörlésÓ, köszi.:) Elméletileg meg tudom őket különböztetni, de néhányuknak nagyon csalóka a kinézete.
Öhm, nem az van, hogy a követősdi megszűnt?
De mindjárt szétnézek.
Nem tudom hozzám még mindig iratkoznak fel :D De mondjuk bekönyvjelzőztem bizti ami bizti :) Hihi csak gondoltam hátha segít a kis miniinfó :) most én is megennék két szeletet.
TörlésAnaria, az én blogomon az oldalsávban is megtalálod kisképpel :)
TörlésA munkahelyemen örök vita zajlik - szakmánkból adódóan - arról, hogy az Android vagy az iOS-e a jobb, és a héten is valamikor nekiálltak a fiúk ölni egymást ebben a kérdésben. Erre közbevetettem, hogy ez legalább olyan hálás vitatéma, mint az, hogy ki mivel eszi a bundáskenyeret.
VálaszTörlésMár a felvetést is furcsának tartották, és amikor elárultam, hogy én porcukorral, a teremben levő összes embernek a hajtövéig szaladt a szemöldöke és gyilkos pillantásokat vetettek rám. :D
Nagyon jókat nevettem magamban a posztot olvasva :) (én amúgy ilyenekkel nem próbálkozom, az édesem szokta csinálni a BK-t, most már talán ő nem vet meg azért, mert cukorral szeretem. )
Egyszer kipróbálom ezt a porcukros verziót, ha lesz hozzá merszem.:)
TörlésNagyanyám a sima kenyeret eszi porcukorral.
Szerintem nem ciki. Régen mindig néztem Nigella főzős műsorát meg Jamie Olivert is na és Nigella megsütötte aztán beleforgatta kristálycukorba még melegen tök jól nézett ki és eperrel ette meg tejszínhabbal :)
TörlésNigella tud élni, valljuk be :D
TörlésAz édes bundás kenyér valami angolszász vadhajtás, áldom őket érte!
Űű azért a sima kenyér porcukorral, az se semmi! Mi csak a kalácsot szoktuk kristálycukorral, de az vicces, mert ropog.
Fúúú, ez nagyon bűnösen hangzik.:)) Biztos finom, de nem merném kipróbálni, egy hét alatt hat kilót híznék.
TörlésIgen, de az édes angolszászt francia pirítósnak hívják, tejes-cukros-tojásba áztatják és vajban sütik ki. Aztán jöhet a fahéjas cukor a tetejére és mmmmmmm...
TörlésIstenem, de jót nevettem olvasás közben :)
VálaszTörlésTudod, jobb lett volna ezt a nem ráznit hamarabb olvasnom, nekem az első kísérletem közben szépen kettétört a kenyér a rázás közben és a villáról visszapottyant a tálba, a tojás meg rám - marha szép szavak csúsztak ki a számon utána :)
Egyébként a kutyák is imádják a tojást, a miénk anno megveszett érte és tényleg szép lett tőle a szőre.
Nekem van olyan ismerősöm, aki lekvárral eszi a bundást :)
Hehhe, a BK visszavágott, szegénykém :)
TörlésLekvárral? Jujj, olyanokat mondtok, sose hallottam még. Én sose ettem semmivel a bundást, csak magában, de majd kipróbálom, nyitott vagyok :D
Nikkincs: akkor jó.
TörlésHihi:))) Bocsi, de ezt elképzeltem... Engem ma a macskakonzerv lőtt képen.
Juj, a lekváros verziót is hallottam, nagyon durva.
PuPilla: látod, milyen változatos gasztronómiai élményekben részesülünk ilyen egyszerű ételnél, mint a bundáskenyér?!:D
A barátnőm ikeröccseinél láttam először, hogy vastagon porcukorral eszik a bundáskenyeret, én ki is akadtam rendesen. :D A natúr az igazi, bár még néha ettem kecsöppel, de maradok a simánál. :)
VálaszTörlésÉn is natúrban nyomom :)
TörlésHa a porcukros BK gondolatát te sem bírod elviselni, Nita, akkor az tényleg kemény lehet:))
TörlésAzért mindennek van határa. :D
TörlésÉn füstölt sajtot reszelek rá még melegen, ráolvad picit, és szuper lesz.
TörlésEgy hétig bundás kenyéren élek, mire minden ötletet kipróbálok.:)) Ez a sajtos is nagyon jól hangzik.
TörlésNa akkor a porcukros verzió mellé idepásszintok még egy édeset. Én most Svájcban au pairkedem és itt esszük úgy a bundit, desszert gyanánt, hogy aszondja: Először tejbe, aztán tojásba, aztán megsütöd vagyis inkább megpirítod a kenyereket egy nagyon nagyon pici olajon. Aztán fahéjas cukorba beleforgatod ééés ami a pont az I-n, hogy ehhez csinálunk még almapürét. Csak megpárolod az almát és azt a levével együtt összeturmixolod. És voilá! Nagggyon nagyon finom. Jah és amikor kész a kenyérke egy picit még be teheted a sütőbe egy öt percre, hogy meleg maradjon.
VálaszTörléshű, ez nagyon finomnak hangzik! :)
TörlésNem csak hangzik, hanem az is! ;) Nem ördöngősség és feldobja az estét. Ha kipróbáltad, majd mondd el, hogy hogy tetszett. :)))
TörlésEz irtó jól hangzik.:)
TörlésPilla, ki kellene próbálni a közös talin, majd írok üzit, csak kell hozzá egy konyha...