Fotó: sztimi53 |
Szeretek sütni. Főleg amióta rájöttem, hogy (nagyjából) tudok is. A főzést valamiért kevésbé kultiválom, de az minden alkalommal lenyűgöz, ahogy a tojás, liszt, cukor és vaj elegye irtó finom és gusztusos dologgá válik a sütő és egy szál gyufa áldásos segedelmével. Illetve, az én esetemben három gyufával és négy káromkodással (másvalakinek sikerült az a mutatvány, hogy a körmére égett a láng és csodálkozva vette észre, hogy nem fáj? Csak kicsit büdös.)
Most a szilvás süti készítési metódusát mesélem el. A recept nem a sajátom (höhö, hol vagyok én még a saját receptektől...), hanem Petráé a Nosaltyról, amit itt-ott picit módosítottam. Azért választottam ezt a receptet, mert öt tojás szerepel benne, tehát nem olyan vékony lesz, mint az ujjam, ahogy két-három tojás esetén történne - fogalmam sincs, nálam miért aszik így össze a süti, a sütőben szépen megkél (nem, nem nyitogatom állandóan az ajtaját), aztán olyan lapos lesz, mint az édes anyaföld.
És hát egy kicsit régimódi vagyok, és azt szeretem, ha egy sütemény szép magas. Igen, így van.
Azt is tudni kell rólam, hogy alkotás:D előtt mindig ideges vagyok, félek, hogy elrontom és lökhetem ki a kukába az eredményt, ennek a dilikémnek is megvan az oka, de az most mellékes.
Bemásolom ide a receptet, mert az internet illékony világában előfordul, hogy bizonyos dolgok elvesznek, ami roppant kellemetlen.
Petra gyors szilvás sütije
Hozzávalók:
A tésztához:
200 gr kristálycukor [gyengébbek kedvéért: 20 dkg:D]
150 gr szobahőmérsékletű vaj
5 darab tojás
300 gr liszt
1/2 csomag sütőpor [én beleborítottam az egészet, nem szórakozunk itt, kérem...]
Most a szilvás süti készítési metódusát mesélem el. A recept nem a sajátom (höhö, hol vagyok én még a saját receptektől...), hanem Petráé a Nosaltyról, amit itt-ott picit módosítottam. Azért választottam ezt a receptet, mert öt tojás szerepel benne, tehát nem olyan vékony lesz, mint az ujjam, ahogy két-három tojás esetén történne - fogalmam sincs, nálam miért aszik így össze a süti, a sütőben szépen megkél (nem, nem nyitogatom állandóan az ajtaját), aztán olyan lapos lesz, mint az édes anyaföld.
És hát egy kicsit régimódi vagyok, és azt szeretem, ha egy sütemény szép magas. Igen, így van.
Azt is tudni kell rólam, hogy alkotás:D előtt mindig ideges vagyok, félek, hogy elrontom és lökhetem ki a kukába az eredményt, ennek a dilikémnek is megvan az oka, de az most mellékes.
Bemásolom ide a receptet, mert az internet illékony világában előfordul, hogy bizonyos dolgok elvesznek, ami roppant kellemetlen.
Petra gyors szilvás sütije
Hozzávalók:
A tésztához:
200 gr kristálycukor [gyengébbek kedvéért: 20 dkg:D]
150 gr szobahőmérsékletű vaj
5 darab tojás
300 gr liszt
1/2 csomag sütőpor [én beleborítottam az egészet, nem szórakozunk itt, kérem...]
[Egy kis doboz tejföl fele, de belemehet az egész, ha nincsenek torkos macskáid]
A tetejére:
600 gr szilva
4 ek. kristálycukor
1 ek. őrölt fahéj
Innentől átveszem a szót, mert a rengeteg beszúrt megjegyzéstől olvashatatlan lenne a szöveg.
Van egy receptes füzetem, illetve könyvem. Pecsétes, foltos, viharvert, vagy azon kutyulok valamit, vagy a kukták (macskák) egyike ül rajta. Létrejöttének fő célja az, hogy a bemásolt recepteket kiegészítsem profik számára lényegtelen, de számomra nagyon fontos információkkal (ld. következő bekezdés), továbbá következtetéseket vonok le, tanulságokat jegyzek be, és az oldal alján szerepel egy nagybetűs Konklúzió is, a legjobb a "Nagyon finom." és társai, a legrosszabb a "K**va élesztő." (ez csak egy példa, az élesztő halálosan veszélyes összetevő), de a "Sz*r." ítélet már konkrétan előfordult.
A következő bekezdésben vagyunk. A receptekben rafináltan megbúvó hadműveletek rejlenek. Utálom, amikor egyes lépéseket kihagynak, például azt, hogy miközben összekeverjük a vajat a cukorral, hozzátesszük az előző este kikevert krémet, és persze a recept elején nem szerepel nulladik lépésként, hogy "Te kis tökkelütött, előbb csináld meg a mézes-diós kotyvalékot, aminek néhány órát hűtőben kell állnia."
Tehát értelmező olvasást végző kisiskolás módjára végigolvasom a receptet és a kiegészítéseket hozzáöltve kezdek hozzá a főzéshez. Itt például a nulladik lépés:
0. Felolvasztani a kőkemény vajat.
Nem foglalkozom holmi lágy meg kenhető halmazállapotú enyőkékkel. Vízzel teli fazék a gázra, arra egy nem pörkölődő edény, zutty bele a vaj és égjen alatt a pokol. Utána biztonságos helyre teszem (macskák) és hagyom egy kicsit hűlni. Mondjuk, addig lehet olvasni pár oldalt az aktuális könyvből.
Szeretem, ha az irodalom és a főzés összefonódik.
1. A lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
2. Kerítettem hat tojást, és miközben a konyha felé ballagtam, az egyik holland cica dévajul hasra vágta magát és átkarolta a bokámat. Válogatott szitkok közepette leráztam a lábamról, öt tojást összekevertem a kihűlt vajjal, egyet felvertem egy kis, fehér tálkában a dögöknek. A kulimászhoz hozzáadtam egy kis doboz tejföl felét, mert a receptek alatti kommentekben hasznos dolgokat is írnak, a másik fele egy másik tálkában kötött ki és nagyobb érdeklődésre talált, mint a tojás.
3. A lisztes keveréket hozzáadtam a kulimászhoz.
4. Előmelegítettem a sütőt az említett három gyufa és négy ordenáréság segítségével. Közben letöröltem egy kis koszfoltot a tűzhely elejéről. Amúgy úgy szoktam, hogy tökig felcsavarom a bigyót, nekünk gázsütőnk van, vagyis nyolcas fokozatra, hogy mire oda kerül a sor, jó meleg legyen odabenn.
5. Petra 32x25x5 cm-es tepsit ír - imádom, amikor részletesen leírják a használt tepsi méretét, mindig azon stresszelek, nehogy túl kevés legyen a nyers süti és papírvékony, égett izé legyen belőle.
Én egy közepes méretű jénait használtam (nem tudom, mekkora, mert nem otthonról írok), és vaj helyett mindig zsírral kenem ki a tepsit, utána lisztet szórok rá, a Stompot megszégyenítő ritmusérzékkel körbetáncoltatom benne a lisztet, a felesleget leütögetem róla a szemetesbe, mert lisztes sütit enni autentikus, de nem jó. Egyszer csináltam vajjal, a süti alja és oldala megégett, ezért maradok a hagyományos módszernél.
6. Jönnek a szilvák. Lemossuk, a mag a kukába megy, a szilva egyik fele a számba, a másik a szűrőbe. Hm, vészesen fogy a szilva, nem kellene a felét a számba tömni. Figyeljetek arra, hogy ne a fél szilva menjen a szemetesbe és a mag a szűrőbe, igen, nekem ez is sikerült.
7. Egy tálban összeforgattam egy adag cukrot és egy pici fahéjat - nem szabad jól belevágni egy adagot, a fahéj vad jószág -, hozzáadtam a szilvákat és összekevertem, rendkívül guszta.
8. A tészta tetejét kiraktam a cukrozott szilvákkal (imádom azt a szót, hogy cukrozott) és mellészórtam még egy kis áfonyát is, mert miért ne, néhány nagy szemet meg a kis számba.
9. A gázt lejjebb vettem hármasra/négyesre, benyomtam a jénait, elmormoltam egy imát és egy fenyegetést, és a macskákkal vártuk a csodát. Illetve eltakarítottam a romokat, elmosogattam a cuccokat, elpakoltam a hozzávalókat.
Kb. háromnegyed órát sült, csak akkor nyitottam ki a sütőt, amikor kellemes illatok kezdték átjárni a konyhát és a bajszokat. Ha egy sütőből finom illatok jönnek ki, nagy baj már nem lehet, nyugodjatok meg.:) A kivétel előtt kb. tíz perccel szórtam rá egy kis mandulát, de előbb kellett volna, hogy picit belesimuljon a felszínébe, így csak vidáman ült rajta. A szilvák szégyenlősen lesüllyedtek a tészta aljára, tehát felszínre nem volt olyan guszta, de legalább meg lehetett enni.
A kreálmány kiszemelt áldozata sztimi53 volt, azon melegében szállítottam, annyira, hogy az edény alját meg se tudtam fogni. A célszemély nemhogy életben maradt és ízlett neki az étek, de a fotó is az ő munkája, köszönöm neki.
További szimpatikus, kezdő baboskendős-kompatibilis szilvás süti receptek:
A tetejére:
600 gr szilva
4 ek. kristálycukor
1 ek. őrölt fahéj
Innentől átveszem a szót, mert a rengeteg beszúrt megjegyzéstől olvashatatlan lenne a szöveg.
Van egy receptes füzetem, illetve könyvem. Pecsétes, foltos, viharvert, vagy azon kutyulok valamit, vagy a kukták (macskák) egyike ül rajta. Létrejöttének fő célja az, hogy a bemásolt recepteket kiegészítsem profik számára lényegtelen, de számomra nagyon fontos információkkal (ld. következő bekezdés), továbbá következtetéseket vonok le, tanulságokat jegyzek be, és az oldal alján szerepel egy nagybetűs Konklúzió is, a legjobb a "Nagyon finom." és társai, a legrosszabb a "K**va élesztő." (ez csak egy példa, az élesztő halálosan veszélyes összetevő), de a "Sz*r." ítélet már konkrétan előfordult.
A következő bekezdésben vagyunk. A receptekben rafináltan megbúvó hadműveletek rejlenek. Utálom, amikor egyes lépéseket kihagynak, például azt, hogy miközben összekeverjük a vajat a cukorral, hozzátesszük az előző este kikevert krémet, és persze a recept elején nem szerepel nulladik lépésként, hogy "Te kis tökkelütött, előbb csináld meg a mézes-diós kotyvalékot, aminek néhány órát hűtőben kell állnia."
Tehát értelmező olvasást végző kisiskolás módjára végigolvasom a receptet és a kiegészítéseket hozzáöltve kezdek hozzá a főzéshez. Itt például a nulladik lépés:
0. Felolvasztani a kőkemény vajat.
Nem foglalkozom holmi lágy meg kenhető halmazállapotú enyőkékkel. Vízzel teli fazék a gázra, arra egy nem pörkölődő edény, zutty bele a vaj és égjen alatt a pokol. Utána biztonságos helyre teszem (macskák) és hagyom egy kicsit hűlni. Mondjuk, addig lehet olvasni pár oldalt az aktuális könyvből.
Szeretem, ha az irodalom és a főzés összefonódik.
1. A lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
2. Kerítettem hat tojást, és miközben a konyha felé ballagtam, az egyik holland cica dévajul hasra vágta magát és átkarolta a bokámat. Válogatott szitkok közepette leráztam a lábamról, öt tojást összekevertem a kihűlt vajjal, egyet felvertem egy kis, fehér tálkában a dögöknek. A kulimászhoz hozzáadtam egy kis doboz tejföl felét, mert a receptek alatti kommentekben hasznos dolgokat is írnak, a másik fele egy másik tálkában kötött ki és nagyobb érdeklődésre talált, mint a tojás.
3. A lisztes keveréket hozzáadtam a kulimászhoz.
4. Előmelegítettem a sütőt az említett három gyufa és négy ordenáréság segítségével. Közben letöröltem egy kis koszfoltot a tűzhely elejéről. Amúgy úgy szoktam, hogy tökig felcsavarom a bigyót, nekünk gázsütőnk van, vagyis nyolcas fokozatra, hogy mire oda kerül a sor, jó meleg legyen odabenn.
5. Petra 32x25x5 cm-es tepsit ír - imádom, amikor részletesen leírják a használt tepsi méretét, mindig azon stresszelek, nehogy túl kevés legyen a nyers süti és papírvékony, égett izé legyen belőle.
Én egy közepes méretű jénait használtam (nem tudom, mekkora, mert nem otthonról írok), és vaj helyett mindig zsírral kenem ki a tepsit, utána lisztet szórok rá, a Stompot megszégyenítő ritmusérzékkel körbetáncoltatom benne a lisztet, a felesleget leütögetem róla a szemetesbe, mert lisztes sütit enni autentikus, de nem jó. Egyszer csináltam vajjal, a süti alja és oldala megégett, ezért maradok a hagyományos módszernél.
6. Jönnek a szilvák. Lemossuk, a mag a kukába megy, a szilva egyik fele a számba, a másik a szűrőbe. Hm, vészesen fogy a szilva, nem kellene a felét a számba tömni. Figyeljetek arra, hogy ne a fél szilva menjen a szemetesbe és a mag a szűrőbe, igen, nekem ez is sikerült.
7. Egy tálban összeforgattam egy adag cukrot és egy pici fahéjat - nem szabad jól belevágni egy adagot, a fahéj vad jószág -, hozzáadtam a szilvákat és összekevertem, rendkívül guszta.
8. A tészta tetejét kiraktam a cukrozott szilvákkal (imádom azt a szót, hogy cukrozott) és mellészórtam még egy kis áfonyát is, mert miért ne, néhány nagy szemet meg a kis számba.
9. A gázt lejjebb vettem hármasra/négyesre, benyomtam a jénait, elmormoltam egy imát és egy fenyegetést, és a macskákkal vártuk a csodát. Illetve eltakarítottam a romokat, elmosogattam a cuccokat, elpakoltam a hozzávalókat.
Kb. háromnegyed órát sült, csak akkor nyitottam ki a sütőt, amikor kellemes illatok kezdték átjárni a konyhát és a bajszokat. Ha egy sütőből finom illatok jönnek ki, nagy baj már nem lehet, nyugodjatok meg.:) A kivétel előtt kb. tíz perccel szórtam rá egy kis mandulát, de előbb kellett volna, hogy picit belesimuljon a felszínébe, így csak vidáman ült rajta. A szilvák szégyenlősen lesüllyedtek a tészta aljára, tehát felszínre nem volt olyan guszta, de legalább meg lehetett enni.
A kreálmány kiszemelt áldozata sztimi53 volt, azon melegében szállítottam, annyira, hogy az edény alját meg se tudtam fogni. A célszemély nemhogy életben maradt és ízlett neki az étek, de a fotó is az ő munkája, köszönöm neki.
További szimpatikus, kezdő baboskendős-kompatibilis szilvás süti receptek:
Szilvás sütemény (Kiki)
Gyümölcsös pite (Szabolcsi Ildikó)
Jáj, megint nagyon szórakoztató a poszt :D Látom a szilvás sütik népszerűek, én még nem írtam róluk, de kétféle szilvásat szoktam csinálni, dunyhás szilvát és kefires szilvás sütit, mindkettőt fel fogom vinni ide :)
VálaszTörlésÉn bármelyik használatos szakácskönyvembe belekommentálok, de főleg tárgyilagos kiegészítéseket. Viszont nemrég kaptam ilyen saját kitölthető receptes izét, na abban aztán szabadjára engedem majd magam. Esetleg mutathatnál majd 1-2 képet eme ominózus füzetkédről :)
Én is utálom, gyűűűűűlölöm, hogy a receptek mindig úgy vannak megírva, hogy 5ször át kell olvasni, és volt már nekem is, hogy egyzserűen le kellett írnom egy új valamin, hogy most akkor mi után mi, mert kivehetetlen volt a recept leírása alapján, hogy mi a jó sorrend, és olyan bosszantó, ha emiatt veszt az ember időt - de leginkább kedvet.
Ja, én is megeszem néha a szilva felét közben XD...
A macskának amit adsz tojást, azt fel is veres villával, vagy hogy? Tőled hallo tudnillik először, hogy a macska eszik ilyet. :D
Örülök:D Biztos nem idegesítő? Nekem néha (néha...) elegem van magamból.
VálaszTörlésBocsi, láttam a te szilvásod piszkozatát, de ezt kedden csináltam és már nagyon meg akartam írni, különben elfelejtem a vicces momentumokat. A dunyhás szilva nagyon jól hangzik:))
Mutatnék, csak nem tudom, hol a fényképezőgép, a telefon meg nagyon rossz képeket csinál.
Ó, akkor nemcsak nekem vannak értelmezési nehézségeim, kicsit megkönnyebbültem. Vagy tudod, készíts leveles tésztát, ez az első lépés, hát köszi:D
Aha, felverem, de anélkül is benyalnák.:) Ezek mindent megesznek, ezt a sütit is megrágcsálták, a túróért közelharcot kell vívni.
Totál őszintén: én imádom a stílusod, és örülök, hogy ilyenné alapoztad a dolgot itt a baboson, így én is merek vicceset írni, meg bénázásokat, apró mellékszálakat :)
VálaszTörlésNem, szerintem sokaknak gondot okoz a recept-értelmezés... :) tényleg mintha direkt ki akarnának cseszni veled ... :D
Ja, meg a másik kedvens első lépésésem: csináljunk húsleves alaplét. (még az életben nem főztem semmilyen levest... :D)
Édik a macskák, az enyém most épp finnyás, állandóan egerészik meg gyíkászik, de ma reggel egy fél békát találtam az ajtóban, jeee. :) (süssünk békacombot! :D)
Még sose adtam neki se tojást, se tejfölt, se túrót, de megpróbálom majd. :)
Ne viccelj már, most miért kérsz bocsit? Mindenki írhat szilvásat, ez itten a mi terepünk :) Ja és ez tök más süti mint az enyém, szóval így is úgy is írok :)))
Jaj, elpirulok:))
TörlésÉn egyedül csak gulyáslevest csináltam, olyan lett, mint az anyáé (minden, csak nem egészséges, de legalább ízlett:D). Majd felnyomhatom ide a receptet, bár nem túl szofisztikált.
Süsd meg, én biztos nem eszem meg:D Az amúgy ajándék neked, azért tette oda.
Oké, írjál csak:))
Persze, tudom, én is veterán macskás vagyok, bár mindig csak egy macsekom volt :))) Az egereket is kiterítette ide ajándékként, jól meg is dicsértem, mielőtt kidobtam XD
TörlésA gulyádleves nekem nagyon bonyolultnak tűnik. De őszintén szólva minden leves annak tűnik :D
Össze se tudom számolni, hány macskához volt közöm életem során:))
TörlésÓ, ez nem volt olyan nehéz, na, majd megmutatom.:)
Én is nagyszerűen szórakoztam :)
VálaszTörlés"Szeretem, ha az irodalom és a főzés összefonódik."
ez gyönyörű :D
Tegnap én is olvastam, amíg vártam, hogy az én szilvás sütim megsüljön, aztán fél órával az idő lejárta előtt kezdtek fura szagok lenni, és inkább kivettem. (Szerintem a mi sütőnket egyenesen a paksi atomerőmű hajtja.)
A receptes könyvedre különben én is kíváncsi lennék!
A mag és a gyümölcs rossz helyre válogatása ismerős...:)
Te mekkora gyufát használsz különben?:D
Nekem olyan sütőm van, amin semmit nem lehet állítani :D ezen aztán művészet sütni :D
TörlésÓó, várjuk a szilvás süti receptjét:))
TörlésPaks:DD
Tényleg nem nagyon szám a receptes könyvem, ráadásul csúnyán írok, ill. szerintem szépen, csak az tény, hogy olvashatatlan:D
Normál méretű gyufát, és a Koronát szeretem, mert az legalább meggyullad, és nem kell három darabot elhasználnom.