2014. január 3., péntek

A szmötyis konyha és a karácsony

Tudjátok, mi történik a szokásos karácsonyi elmebaj, rohangálás, ajándékvadászat és az istenem-hol-a-cellux mellett?
Igen, az ételek - esetemben a sütemények - nem sikerülnek tökéletesen.

Tudom, hogy marha unalmas és gyakorlatilag paradoxon képek nélkül kajáról postolni, esküszöm, megemberelem magam, de a csodálatos szövegem egy kicsinykét talán ellensúlyozza a hiányt, továbbá a linkek is segítséget nyújtanak.
Főétel. Hm. Sütizabáló, gyümölcspusztító állatfajhoz tartozom, a húsok kevésbé érdekelnek, de, fájdalom, édességen nem lehet élni, se szalámis szendvicsen, ezt be kell látnom. Mustáros-fokhagymás csirkemellet sütöttem - abszolút nem karácsonyi kaja, de aki hagyományos étekkedvelő családban nevelkedik (rántott hús, töltött káposzta, pörkölt és társaik), annak egy életre elege lesz a zsíros húsokból. Legalábbis én így jártam, finnyás kölyök voltam és finnyás nő lettem, az eszményi hús lapos és könnyű.
A recepten annyit változtattam, hogy csirkecombok helyett csirkemellet használtam, a maradék enyőkét pedig beleöntöttem a tepsibe, ártani nem árt neki. Az ilyen fóliás, mártásos kajáknál türelmesnek kell lenni, idő kell, amíg a szmötyi elpárolog, tehát, ha nagyon éhes vagy, ne ennek állj neki.
Kicsit féltem a végeredménytől, mert állati fűszeres szag terjengett a konyhában, de jól sikerült, legalábbis nekem ízlett és egy falat alapján a kedves is finomnak ítélte.
Szokás szerint bemásolom a receptet, mert az internet illékony dolog:

Mustáros-fokhagymás mártásban sült csirkecombok Hozzávalók / 4 adag:
8 db csirkecomb
350 g tejföl
1 ek mustár
1 ek ételízesítő
bors ízlés szerint
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 dl napraforgó olaj
20 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés: 
Összekeverjük a mustárt, a tejfölt, az ételízesítőt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat.
A combokat bekenjük a vajjal, és belemártogatjuk a szószba.
Tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, fóliával letakarjuk, és forró sütőben 40 percig sütjük.
Utána megszórjuk sajttal, és fólia nélkül sütjük tovább, míg a sajt szépen rápirul. 
(sütési hőfok: 180°C)

Nézzük a sütiket. Egy korábbi postban rengeteg receptet belinkeltem, de tudtam, hogy max három adagra lesz energiám, így is lett, és az egész napos lótás-futás, majd sütés után remegő kézzel mostam fel a konyhát este fél kilenckor kijelentettem, hogy egy hónapig tepsit se akarok látni. (Jaja, szilveszter után meg azt, hogy soha többé nem iszom - a pezsgőre bort, különben transzhumanizmusról, Diana hercegnő esetleges lófejéről és szépségideálról fogok eszmét futtatni, a dugóhúzóval hadonászva.)
Elsőként szilvalekváros, mákos linzerkéket csináltam. Persze ez szívatott meg a legjobban. Nekem kevés volt a harminc deka liszt, a tészta mindenüvé ragadt. Aztán a konstans idegbetegség határán sikerült őket kiszaggatni - de csak a szimpla virágos formával, a lyukacsosból az istennek nem jött a tészta, csak három darabban. Egy idő után meguntam az avantgárdságát és csak sima virágokat szaggattam.
A tepsikészeket rásorakoztattam a receptes füzetemre. A nyitott füzetemre. Elképesztően hülye ötlet volt, a legnagyobb merénylet ellene, ehhez képest a csokibevonat, a tojás semmi volt (korábbi balesetek).
A recept hét perc sütést írt, nálam ennyi idő után még atompuha volt minden virág, úgyhogy vártam, majd villámgyorsan kikapcsoltam a sütőt. Igen, kicsit morzsáztak, de az ízük finom lett, pedig én utálom a mákot. Házi szilvalekvárral kentem meg őket. (Tök jó, hogy vettem a boltban, kinyitottam, és apám akkor szólalt meg, hogy ő csinált ilyet.)

A recept:
Szilvalekváros, mákos linzerkék
Hozzávalók / 10 adag:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
0,5 tasak sütőpor
2 ek darálatlan mák
0,5 kis üveg szilvalekvár 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit: liszt, szobahőmérsékletű margarin, porcukor, tojássárgája, vaníliás cukor, mák és sütőpor, alaposan összedolgozzuk.
Bőven lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk, és egy kis virág alakú formával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűltek, egy lukasat, és egy telit összeragasztunk szilvalekvárral.
(A tepsi mérete: 28x38 cm)

A mézeskalács sütemény se a papírforma szerint alakult, nagyon vékony lett, ezért négy szeletre vágtam, kettőt-kettőt egymásra pakoltam, közéjük szilvalekvár, a tetejükre olvasztott csoki került és mandulareszelék. Mázlim volt, amilyen tömény lett, pont elég volt belőle az a két szelet.:)
Apropó, a csokiolvasztás. Semmiképpen ne hagyjátok magára és az apró láng felett tartsátok, mert leragadhat. Ízlés szerint vajat illik hozzáadni, asszem, én öt dekát hajítottam a tábla csoki mellé.
Ja, és semmiképpen ne emeljétek ki bekapcsolva a habverőt a masszából. A szélrózsa minden irányába köpköd. Igen, ezt én is régóta tudom, de a fáradtság elfeledtette velem.

Mézeskalács sütemény
Hozzávalók / 6 adag:
A tésztához:
200 g liszt
150 g porcukor
1 dl olaj
1 ek fahéj
1 ek kakaó
1 ek lekvár
20 g mézeskalács fűszerkeverék
1 cs sütőpor
1 tojás
2,5 dl meleg tej
mazsola ízlés szerint
A tetejére:
szilvalekvár (vagy ízlés szerint más)
csokoládémáz 
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt.
Egy tálban alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
Előremelegített sütőben, kizsírozott, lisztezett tepsiben kb. 40 perc alatt megsütjük
Ha kihűlt, lekenjük lekvárral, majd leöntjük csokoládémázzal.
(sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 15x25 cm)
Az utolsó sütinél, az ünnepi mézes-meggyesnél fogytán voltam, arra is gondoltam, hogy nem csinálom meg - ehhez képest ez sikerült a legjobban, bár nem nyolc kanál disznózsírt raktam bele.:D Imádom az ilyen hagyományos recepteket, igenis, a piskóta hat tojásból készül, még hogy egy meg kettő... ezért lett vékony a mézes is.
Egyedül a habtól féltem, elég gagyi habverőm van, hamar felmelegszik, és a hab még a keménység közelében se jár, amikor égett műanyagszagot kezd árasztani. Tettem hozzá egy picike ecetet, ahogy a habcsóknál szokás. Szóval, amikor a hab már nem folyt a tálban, hanem szilárdabbnak tűnt, akkor öntöttem rá a kisült piskótára. A meggybefőttbe beleszerettem, úgy nyeltem a hideg, cukros lét, mint kacsa a nevezetes nokedlit (bocs, nővérem, szerintem is botrányos közmondás).
A csokireszelésnél nagyon vigyázzatok, mert a kezetektől felmelegszik a csoki, eltörik, és már az ujjatok reszelitek. Anya, amikor lángossütőben dolgozott, rengeteg sajtot reszelt, és mindig figyelmeztetett, hogy vigyázzak a reszelővel.
De szerintem az is teljesen jó, ha késsel apróra felvagdossátok a csokit, ne adj' isten bolti reszeléket vesztek. Sőt, a meggybefőttnek se muszáj sajátnak lennie.:D
Ünnepi mézes-meggyes:
Hozzávalók / 5 adag:
Tészta:
25 dkg cukor
3 ek méz
6 db tojássárgája
3 ek cukrozatlan kakaópor
8 ek disznózsír
30 dkg liszt
1.5 csomag sütőpor
1 dl tej (annyi, hogy piskóta sűrűségű legyen)
Tetejére:
6 db tojásfehérje
30 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé (reszelve)
10 dkg meggybefőtt (felezett)
Elkészítés:
Tészta:
A tojássárgáját a cukorral, mézzel, zsírral, kakaóval habosra keverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, a kakaós masszához szórjuk. Hideg tejet adunk hozzá, annyit, hogy piskóta állagú legyen.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntve megsütjük előmelegített sütőben 200 fokon.
Tetejére:
A 6 tojásfehérjét a cukorral felverjük, és a megsült tésztára öntjük. Nyitott sütőben pár percig szárítjuk.
A felezett meggyszemeket rápakoljuk, úgy, hogy majd a felszeletelt kockánk közepére essen.
Lereszeljük az étcsokoládét, és a tepsi hosszában, széltében megszórjuk a reszelékkel. A reszelék közepén vágjuk fel, így minden kocka széle meg lesz szórva
Teljes hűlés után vizezett késsel felvágjuk, hogy minden kocka közepén meggyszem legyen, és széleit díszítse a reszelt csokoládé. Jöhetnek a vendégek. Jó étvágyat!!
(sütési hőfok: 200°C
tepsi mérete: 36x22 cm)

A felemás eredmény ellenére a sütik sikert arattak, a kedves családjához szállítottuk el őket, és el is fogytak, állati jólesett, hogy megdicsérték őket. vicomte keresztlányának szeretnék egyszer szivárványtortát sütni, de úgy, hogy belül teljesen lila, mert ez a kedvenc színe, ez a drága lány minden sütifrankensteinre azt mondja, hogy szép és finom.

9 megjegyzés:

  1. Ha netán rózsaszín szivárványtortát szeretnél, ahhoz van ételfestéken, sütöttem is már olyat vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, de K. a lilára van rákattanva.:)

      Törlés
  2. ú, ezt a meggyest kipróbálnám. képek nincsenek?
    az egymásra pakolt mézeskalácsok is tök jó ötlet. nyami.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második bekezdésben leírtam, hogy nem, de a linkekre kattintasz, látod, milyenek.:) A mézes-meggyes nekem is így nézett ki.

      Törlés
    2. ja, felületesen olvastam, egyből a receptekre cuppantam, a linket meg nem fogtam fel :)

      Törlés
  3. (Semmi vész hugi, én mindig vigyorgok ezen a közmondáson.)
    És... sütit akarok... Meg mustáros-fokhagymás csirkemellet.
    Asszem ideje keresni valami ehetőt ebédre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, találtál.:))

      Törlés
    2. Egen. Ha jól emlékszem főtt virslit ettem mustárral és kaláccsal. Meg egy kis sósperecet és barackmagot. :)

      Ma pedig kaptam barátnőimtől karácsonyra csokoládés mézkrémet vagy miszöszt. Még az életben nem is hallottam ilyesmiről, kíváncsi vagyok, milyen lesz :)

      Törlés
    3. Majd írd meg, milyen, érdekesen hangzik.:)

      Törlés