2013. november 28., csütörtök

Frida Kahlo kedvenc narancsos süteménye

  Ugyanezt a receptet tavaly már közzétettem a saját blogomban, de arra gondoltam, hogy a hűvös őszi, lassan téli estéken, délutánokon jó, ha fel van töltve a kekszes dobozunk valami finomsággal. Például ezzel a narancsos sütivel, amit inkább keksznek neveznék.
A kép és a leírás tavalyi, de nemrég újra megsütöttem és elmesélem az idei élményeimet is.




Narancsos omlós sütemény

5 deka liszt, 12 deka margarin, 10 deka cukor 1 narancs leve és lereszelt héja, 1 tojás sárgája és 1/4 kanál szódabikarbóna.

Habosra keverjük a zsírt a cukorral, és rögtön hozzáadjuk a tojás sárgáját, a narancs levét és lereszelt héját. Ehhez keverjük hozzá lassanként az átszitált lisztet és a szódabikarbónát. Összegyúrjuk a tésztát, és sodrófával fél centiméter vastagra nyújtjuk. 5 centiméteres karikákat vágunk belőle, és zsírozott tepsire rakjuk. 200 fokon pirosra sütjük. Hagyjuk elhűlni, majd meghintjük porcukorral. 

Az első sütés tavaly: 
Mivel az 5 dkg lisztből készült süti a fél fogamra sem lett volna elég, így rögtön dupla mennyiséggel dolgoztam. A margarinból az egész kockát felhasználtam, mert a csomagoláson ígért 25 dkg sem biztos, hogy megvan annyi. Mindent a recept szerint csináltam, azonban a tészta mindenre hasonlított, csak olyan állagúra nem, amit össze lehet gyúrni, így még bőségesen adagoltam hozzá a lisztet és legalább 1 teáskanál szódabikarbónát. (A recept szerinti kanalat evőkanálként értelmeztem.) Nagy nehezen végre elkezdtem gyúrni és újabb lisztes rásegítés után végre rendesen összeállt! Fogalmam sincs, mennyi lisztet adtam még hozzá pluszban, de a lényeg, hogy végre összeállt rendesen és nem olyan volt, mint a nokedli meg a fánk.

A kör alakú szaggató helyett elővettem a képen is látható három kisebb formát: virágot, csillagot és meg nem mondom, milyen alakút. Zsírozás helyett sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem meg a sütiket, de amikor már szépen megsült az aljuk, lejjebb kapcsoltam a sütőt és még néhány percig bent hagytam őket. Így világosak maradtak felül, de belül omlósak. A második adag már kicsit megbarnult és keményebb lett, de kekszes dobozban majd megpuhul.
Szerintem felesleges porcukorral megszórni, mert így is elég édesek.
Narancs helyett citrommal is finom lehet. 

Az idei sütés:
Most 3 adagnyi alapanyaggal készültem, de sikerült szép nagy narancsokat venni, és elég volt csak egynek a levét hozzáadni a tésztához, amihez ismét jóval több lisztet használtam fel, hogy össze lehessen gyúrni.
Ezúttal szivecskéket szaggattam, de bármilyen formát használhatunk. Érdemes kipróbálni, mert nekem is az egyik kedvencem.

Ha van rá igény, hozok még recepteket, mert a hétvégén megint kekszet sütök :).

A recept innen van: 
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve
Libri Kiadó, 2012
3490 Ft

5 megjegyzés:

  1. Hehe, ugyanolyan bögrénk van :D Csak én átlátszó fajtából iszom, a füstszűrős üveg cuccokat valamiért nem szeressem.
    Sütisütős hét lesz ez úgy nézem... én holnap készülök sütögetni :) Na jó, meg elvileg jövő héten is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;), ilyet találtam annak idején az Intersparban, ami elég nagy volt müzlihez is és az ára is elfogadható volt.
      Mi jót készülsz sütni? Oszd meg velünk is! :)

      Törlés
  2. Igény van, úgyhogy hozd majd a többi receptet! :)
    Nokedli, majd Te is megoszthatnád velünk, hogy mit sütöttél! :)
    Én múlt héten csináltam isteni csokis-lekváros muffint, meg egy fordított almatortát és a család most hétvégén is követeli, hogy legyen valami süti az asztalon, de szerintem ilyenkor télen mindenki nagyobb kedvvel sütöget, nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igenis! :) Ilyenkor mindenki legszívesebben sütit enne ;). Csatlakozom Nokedlihez és oszd meg velünk a recepteket! ;).
      Nokedli: juj, az nem jó :S.
      Ezek a hóemberek jól hangzanak ;).

      Törlés
  3. Andiamo: Nekem asszem a Mikulás hozta anno :D
    Amúgy a sütést el kellett napolnom, időnként baromi csatornaszag van a konyhában (pl ma is), ami finoman szólva lelohasztja az ember sütögetési kedvét... Remélhetőleg holnap már nem lesz ilyen gond, és akkor rengetegsok hóember fog ropogósra sülni :)
    Nikkincs amúgy igazán írhatnál pár sütis posztot, ha már így belelendültél a dologba ;)

    VálaszTörlés