2013. november 12., kedd

3 pikkpakk tészta

Lehet, hogy nem nagy dolog, de tésztában elég jó vagyok, azt hiszem, tésztát szeretek a legjobban főzni és enni is. Biztos, hogy képtelen lennék megválni ettől az ételtől, annyiféle isteni és pofonegyszerű verziója létezik, és valahogy mindig egy kerek ízű finomság a végeredmény. Amióta csak kettőnknek főzök, kicsit beszűkült a variációk köre, a saját kedvenceimet már nagyon ritkán készítem el, utálok egy személyre főzni, de majd azért azokból is hozok egy válogatást valamikor.


Nálunk a következő három tésztaétel készül a leggyakrabban (illetve még a lasagne, de abból a Knorros boltit csinálom, úgyhogy azt nagyon nem fejteném ki, viszont az E-betű halmok ellenére nagyon finom az is):

Aszalt paradicsomos spagetti

* kb. 30 dkg spagetti * fél üveg aszalt paradicsom * 1 hámozott paradicsom konzerv vagy 500 g passata * fél doboz tejszín * fél doboz krémsajt * 2 gerezd fokhagyma * sajt (opcionális)

A tésztakifőzésbe nem mennék bele, de azt megjegyezném, hogy nem kell spagettiből csinálni, sőt a következőket sem kell olyan tésztából, amit odaírtam. Mifelénk a spagetti a sztár meg a fusilli, esetleg a tagliatelle, de szerintem minden jó mindennel.
Amíg a tészta fő, kb 3x elkészíthetnénk a szószt, elég gyors a dolog.

Pici olívaolajon (én az aszalt pari olaját szoktam használni) megpirítom a reszelt/összenyomott fokhagymát, ha már jön a szaga, de még nem égett meg, mehet utána a hámozottparadicsom vagy a passata. Ízlés szerint sózom és egy fél teáskanál cukrot is teszek bele, mint minden paradicsomos ételbe. Ha szeretjük a csípőset, akkor mehet bele az is, nálunk sajna ez kimarad. Amíg ez fortyog, az aszalt paradicsomokat feldarabolom, egyet kb 6-8 felé vágok. Ezt is hozzáadom a szószhoz, majd a tejszínt és a krémsajtot is. Kevergetem kicsit, amíg minden elvegyül, és kész van, össze lehet keverni a kifőtt spagettivel, és persze egy kis reszelt sajt a tetején sem fog ártani neki. A parmezán jellegű sajtok különösen jól passzolnak hozzá, de hajlandóak vagyunk megenni trappistával is.

Carbonara spagetti

* 30 dkg spagetti * 3 tojás * sok szalonna * 3 gerezd fokhagyma * kb 20 dkg reszelt sajt (parmezánból kéne, de mivel a trappista és az edami kb negyedannyiba kerül, mi ezeket preferáljuk, esetleg a tetejére szórunk parmezánt) * só, bors

A szalonnát felkockázom, ha van otthon igazi szalonna, akkor azt használok hozzá, ha nincs, akkor jó a bolti bacon is, én szeretem azt is. A mennyiségről most hirtelen nem tudok semmi konkrétat mondani, különben is minél több, annál jobb. Megsütöm a szalonnadarabkákat (egy akkora lábosban/wokban/stb, amiben majd később elfér az egész kaja), ha elég zsíros, nem kell alá olaj se, majd ha megsült, lezárom. Közben egy tálban felverek három tojást, sózom és borsozom, és belekeverem a reszelt sajt felét. Egy aránylag sűrű, de folyékony trutyit kell kapnunk. Amikor a tészta már majdnem kész, a reszelt fokhagymát hozzáadom a szalonnához, és egy-két percig együtt pirítom őket. Utánadobom a spagettit, kevergetem, majd attól függően, hogy mennyire parázok a szalmonellafertőzéstől, lezárom vagy takarékra rakom a gázt, ráöntöm a tojásos keveréket, és kavargatom rendesen. Szerintem ez akkor finom, ha nem sül meg a tojás, tehát nem egy rántottával borított spagetti néz vissza ránk, hanem egy csucsogós étel. A maradék reszelt sajt mehet a tányéron a tetejére.

Egyre éhesebb vagyok.

Camembert-es tészta

* 30 dkg fusilli * 1 kör camembert * 1 tubus/doboz natúr krémsajt * 1 doboz tejszín * szalonna (opc.) * fokhagyma * olívaolaj * ha van a közelben friss zsálya, akkor fenszibb lehet tőle a szósz, de ez elhagyható

Ha a zsályás verziót csináljuk, akkor az első lépés az lesz, hogy olívaolajon megpirítjuk a leveleket, majd kivesszük. Innentől kezdve a recept ugyanaz: megpirítjuk a reszelt fokhagymát , utánadobjuk a feldarabolt camembert-t, aztán kábé 3 perccel később hozzáadhatjuk a krémsajtot is, meg a tejszínt, (a zsályás olajban), de azt csak szép fokozatosan, majd úgyis látjuk, hogy mennyi kell bele. Ha úgy érezzük, nem elég a cucc, a tészta főzővizéből nyugodtan kanalazzunk a sajtszószhoz, jó lesz az neki.
Ha annyira szeretitek a szalonnát, mint mi, akkor daraboljatok fel egy keveset (vagy sokat), és pirítsátok meg, a végén keverjetek össze mindent és kész van a fincsi sajtos tészta. Az a jó ebben, hogy a camembert íze nem annyira domináns, mivel összekevertük sok natúr ízű tejtermékkel, de azért érződik, és ezért nem egy nagy nulla mac and cheese-t kapunk, hanem valami igazán finomat.

Oké, most már borzasztóan éhes vagyok.

Később jövök majd még egy adaggal, addig is írjátok meg, nektek melyek a kedvenc tésztáitok!

4 megjegyzés:

  1. Ú, ez az utolsó (meg persze az összes többi is) nagyon jól hangzik, teszek vele szerintem hamarosan egy próbát, mert nagyon sajtos vagyok, másrészről meg olyan elronthatatlannak hangzik! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegyik elronthatatlan :)) De hajrá,hajrá, majd számolj be az eredményről :)

      Törlés
  2. *nyálpatakok*
    Pont mostanában kezdek ismerkedni a mindenféle formájú tésztákkal, nálunk mindig a csöves alakúak voltak előnyben, én meg imádom a masnisat, csavarosat, színeset.
    A te tésztáid is nagyon jól hangzanak, de majd ezt is ki akarom próbálni:
    http://www.nosalty.hu/recept/ujhagymas-csirkes-fusilli
    Ja, és ha feljössz majd Pestre, elmehetünk Az Olasz Tészták Házába, ha szeretnél.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, ez is jól fest, lehet én is megcsinálom valamikor:)
      Jójó menjünk! Meg Lushba és Body shopba is!:)

      Törlés