2014. január 18., szombat

Sok minden

Tegnap társasjáték-, pontosabban Dixit partit tartottunk. Az este nagyon jól sikerült, szétröhögtük magunkat, és könyvmolyok lévén könyvcímeket "meséltünk el". Az étel-és italnemű természetesen nem hiányozhatott.

Nem akartam túlzásokba esni, ezért csak Netelka citromos álmát és Kriszta répás mártogatósát készítettem el. Bespájzoltam melléjük némi kalácsot, gyümölcsöt és forró csoki alapanyagot, de a lányok által hozott chips, csokis ropi (ami nem ropi), csokiegér, bor és Baileys (a cuki hasas poharakkal) nem tette szükségessé a további kotyvasztást.:)

Citromos álom (by Netelka):
Feltétlenül olyan sütire volt szükségem, ami sütés nélkül készíthető el. Ez tökéletes választás volt, csupán egy jénait, egy kézi mixert és két nagy tálat kellett beszereznem (éljen a kétlaki élet).
Azért is jó választás ez a süti, mert kellemesen savanykás, nem telít el annyira, hogy csak nyögni bírsz utána és sokáig eláll a hűtőben.
Hozzávalók:
25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta (én simát használtam)
5 dl tejföl
5 dl tejszín
2 db citrom
12 ek. cukor (én jóval kevesebbet raktam bele)
1 csomag vaníliás cukor [imádom az illatát]


Szörnyen restellem, de bolti babapiskótát használtam, sütő nélküli állapot lévén. Olyan jó dolgom volt, hogy házi babapiskótán nevelkedtem, ezért ezzel a száraz, morzsáló borzalommal csak pár éve ismerkedtem meg, azt meg végképp nem tudtam, hogy cukros is létezik belőle. Másodjára használtam ezt az izét, és másodjára szívatott meg; egy zacskóban 20 dkg volt, a recept 25-öt ír, gondoltam, csak elég lesz az.
Néhány órával később káromkodva vágtam be a félkész süteményt a hűtőbe és loholtam a legközelebbi boltba. Pontosan az az öt deka hiányzott, pár darab. Grrr.
A recepten még annyit változtattam, hogy a maradék Stühmer, kandírozott narancsdarabos étcsokit felvagdaltam és rászórtam a tetejére, továbbá nemcsak citrom-, hanem narancs-és kiviszeletkékkel is díszítettem.
Nagyon finom lett, a krém alapján meg nem mondanám, hogy felerészben tejfölből van. A tejföl jó dolog, és még sokoldalú is.
Ja, és tényleg összemuffognak a babapiskóták.:)

A répás mártogatósnak nagy sikere volt, fezer találta ki, hogy legyen ilyen, abszolút jó ötlet volt. Kiflikarikákat pirítottunk hozzá, de a chipset se vetettük meg.
Hozzávalók:
sárgarépa (reszelt állapotú)
tejföl
majonéz
pici mustár
zúzott fokhagyma

bors

"Mindenből ízlés szerint", mondja Kriszta, hát, elfogyott, szóval olyan rossz nem lehetett.:)

Egyéb csacsogás:
1. Olyan tortáról álmodtam, hogy húú! Teljesen fehér volt, a külsejét kókuszreszelék díszítette, és körbe a peremén ribizliszemek díszlettek. Egyszer meg kellene sütni.
2. Mivel Pesten nincs kézi mixerem, venni kellett egyet (az otthoni ráadásul elég vacak), rá esett a választásom, Desire a neve, nem én találtam ki, tényleg így hívják. És tök jól dolgozik, szép, kemény habot vert a Citromos álomhoz.

3. Miközben a mixereket nézegettem, feltűnt pár gyönyörű, ám teljesen haszontalan háztartási gép, úgymint hot-dog-fagylalt-és vattacukor készítő. Gyönyörű pirosak, amerikai dizájnnal, és, valljuk be, amerikai funkcióval. Szeretem a vattacukrot (kb. évente háromszor), de nem vennék miatta egy gépet.
A képeken a hot-dog készítő, a vattacukorgép, a gofrisütő, a popcorn-előállítő és a fagylaltgép láthatóak.


7 megjegyzés:

  1. Na ne viccelj, nekem kell a popcorngép. :) Ha nem is pont ez a piros. Ugyanis nincs mikrónk, és első számú first world problémáim közé tartozik, hogy nem tudunk popcornt csinálni. Hogy ehhez külön gép van?? na de milyen kukoricát teszek bele? a mikrósat kiveszem a zacskóból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mikrótok? Képzelem, hogy hányan lepődtek már meg ezen. Nekünk meg nincs sütőnk.:D

      Törlés
  2. Nekünk van egy ősöreg kukoricapattogtatónk, de az olyan mint egy ufó, már gyerekkorom óta megvan. Nővéremmel imádtuk nézni, ahogy lődöznek a kukoricák, a hangja tisztára akciófilm-effektes volt :D
    És van gofrisütőnk, meg szendvicssütőnk (olyan háromszöges), meg 2in1 is :)

    cseri: lehet kapni külön zacsiban pattogatni való kukoricát (márhogy nem mikrósat), de sajna mi is csak elvétve találkozunk vele. asszem talán Auchan-ban szokott lenni az egyéb magok környékén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Original, imádnivaló gyerekkori emlék.:))
      Szendvicssütője van a kedvesnek is, odáig is vagyok érte:D Otthon meg az az NDK-s melegszendvicssütő van.
      Milyen jól informált vagy!:) Én imádom a pattogatott kukoricát amúgy.

      Törlés
    2. Hát figyi, nekünk egy kicsit bonyolult... Van rendes gázsütő ugye. Mikró. Grillsütő. Fritőz. Retró szendvicssütő. Valahol asszem van egy kenyérpirító is. Aztán van 2in1 gofri- és hússütő ketyere, van 3szög szendvicssütő, és van egy, amivel asszem lehet gofrit, szendvicset és húst is sütni... meg hát a pattogtató. És nem sorolom tovább. Anyám elég sokáig dolgozott műszaki osztályon... :DD
      Hát mert mindig össze-vissza keressük, mire találunk valahol, de akkor ált. rögtön két zacsival veszünk, az jó sokáig elég :)
      Mi is szeretjük. Egy időben csináltuk azt is, hogy beleforgattuk égetett cukorba. Bizarr látvány, de finom :D

      Törlés
    3. Azt hittem, háztartási technokraták vagytok.:))
      Égetett cukros pattogatott kukorica. Kemény cucc lehet.:D

      Törlés
  3. Főleg ragacsos. Ez rá a legjellemzőbb. Hogy mindenhez hozzáragad. :D

    VálaszTörlés